Risk Factor Analysis of Gout Arthritis

  • Irmawati RJ Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Tamalatea Makassar
  • Elsi Tandi Pailan Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Tamalatea Makassar
  • Baharuddin Baharuddin Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Tamalatea Makassar
Keywords: genetics, gout arthritis, uric acid

Abstract

Gout arthritis is an inflammatory disease in the joints, which is still very high and is still a public health problem, especially in Indonesia with a high prevalence. This study aims to determine the risk factors that influence the incidence of Gout arthritis. Quantitative research with a case control study approach. A sample of 60 respondents was 30 each for the case and control groups. The instrument used in this study was in the form of a questionnaire or questionnaire. The data were analyzed using the chi-square test. Genetic statistical test results with values p = 0.002 (<0.05) OR = 6.909 (95% Cl 2.160-22.098), while uric acid levels and purine consumption with p values = 0.558 (>0.05), OR = 1.556 (95% Cl 0.534-4.532) and p = 0.055 (>0.05), OR = 3,500 (95% Cl 1,112-11,017). The conclusion that genetics have a significant influence, while uric acid levels and foods containing purines have no influence on Gout arthritis

Downloads

Download data is not yet available.

References

N. Fatimah, “Efektifitas Senam Ergonomik Terhadap Penurunan Kadar Asam Urat Pada Lanjut Usia Dengan Arthritis Gout.” Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar, 2017, [Online]. Available: http://repositori.uin-alauddin.ac.id/3528/.

R. Fitriani, L. M. Azzahri, M. Nurman, and M. N. S. Hamidi, “Hubungan Pola Makan Dengan Kadar Asam Urat (Gout Artritis) Pada Usia Dewasa 35-49 Tahun,” J. Ners, vol. 5, no. 1, pp. 20–27, 2021, [Online]. Available: http://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/ners/article/view/1674.

Sueni, Haniarti, and Ayu Dwi Putri Rusman, “Analisis Penyebab Faktor Resiko Terhadap Peningkatan Penderita Gout(Asam Urat) Di Wilayah Kerja Puskesmas Suppa Kecamatan Suppa Kabupaten Pinrang,” J. Ilm. Mns. Dan Kesehat., vol. 4, no. 1, pp. 1–9, Feb. 2021, doi: 10.31850/makes.v4i1.315.

F. Ardhiatma, A. Rosita, and R. E. MujiLestariNingsih, “Hubungan antara pengetahuan tentang gout arthritis terhadap perilaku pencegahan gout arthritis pada lansia,” Glob. Heal. Sci., vol. 2, no. 2, 2017, [Online]. Available: http://jurnal.csdforum.com/index.php/GHS/article/view/79.

N. Magfira and H. Adnani, “Hubungan Aktivitas Fisik Dan Riwayat Genetik Dengan Kadar Asam Urat Di Posyandu Cinta Lansia,” J. Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, vol. 12, no. 2, p. 396, Aug. 2021, doi: 10.26751/jikk.v12i2.1033.

E. Roddy and M. Doherty, “Gout. Epidemiology of gout,” Arthritis Res. Ther., vol. 12, no. 6, p. 223, Dec. 2010, doi: 10.1186/ar3199.

W. H. Organization, WHO report on the global tobacco epidemic, 2017: monitoring tobacco use and prevention policies. World Health Organization, 2017.

R. I. Kemenkes, “Hasil riset kesehatan dasar tahun 2018,” Kementrian Kesehat. RI, vol. 53, no. 9, pp. 1689–1699, 2018.

E. Krishnan, J. F. Baker, D. E. Furst, and H. R. Schumacher, “Gout and the risk of acute myocardial infarction,” Arthritis Rheum., vol. 54, no. 8, pp. 2688–2696, Aug. 2006, doi: 10.1002/art.22014.

A. Murwani, N. Nuryati, A. N. Hikmawati, R. V. Kusumasari, and R. Y. Amri, “Analisis Kompres Air Hangat Sebagai Intervensi Gout Arthritis Dengan Masalah Nyeri Akut Pada Keluarga Lansia,” J. Ilm. Kesehat. Sandi Husada, pp. 378–383, Dec. 2022, doi: 10.35816/jiskh.v11i2.785.

R. Dwi Fanny S, “Karakteristik Penderita Gout Arthritis Di Beberapa Lokasi Di Wilayah Indonesia Periode Tahun 2009 Sampai Dengan Tahun 2019.” Universitas Bosowa, 2020, [Online]. Available: https://repository.unibos.ac.id/xmlui/handle/123456789/665.

S. Sukarmin, “Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Kadar Asam Urat Dalam Darah Pasien Gout di Desa Kedungwinong Sukolilo Pati,” 2015, [Online]. Available: https://publikasiilmiah.ums.ac.id/xmlui/handle/11617/6893.

M. Jauhar, N. Ulisetiani, and S. Widiyati, “Studi Literatur: Kompres Air Garam Epsom Hangat Menurunkan Nyeri Sendi Pada Klien Artritis Gout,” J. Ilmu Keperawatan dan Kebidanan, vol. 13, no. 1, p. 284, Feb. 2022, doi: 10.26751/jikk.v13i1.1264.

A. Andri and Y. Bintoro, “Distribusi Faktor Hiperurisemia Terhadap Pasien Gout Artritisdi Poliklinik Penyakit Dalam Dan Radiologi Rsud Meuraxa Banda Aceh,” LENTERA (Jurnal Sains, Teknol. Ekon. Sos. dan Budaya), vol. 1, no. 4, 2017, [Online]. Available: http://www.journal.umuslim.ac.id/index.php/ltr2/article/download/880/676.

A. M. . Songgigilan, I. Rumengan, and R. Kundre, “Hubungan Pola Makan Dan Tingkat Pengetahuan Dengan Kadar Asam Urat Dalam Darah Pada Penderita Gout Artritis Di Puskesmas Ranotana Weru,” J. Keperawatan, vol. 7, no. 1, May 2019, doi: 10.35790/jkp.v7i1.24325.

R. Radharani, “Kompres Jahe Hangat dapat Menurunkan Intensitas Nyeri pada Pasien Gout Artritis,” J. Ilm. Kesehat. Sandi Husada, vol. 11, no. 1, pp. 573–578, Jun. 2020, doi: 10.35816/jiskh.v11i1.349.

D. G. A. Kusumayanti, N. K. Wiardani, and N. A. A. Antarini, “Pola konsumsi purin dan kegemukan sebagai faktor risiko hiperurisemia pada msyarakat Kota Denpasar,” J. Skala Husada, vol. 12, no. 1, pp. 27–31, 2015, [Online]. Available: http://poltekkes-denpasar.ac.id/files.

K. Ikrimah, A. Rizal, K. Kusdalinah, D. Simbolon, and J. Jumiyati, “Hubungan Pola Konsumsi Protein dan Status Gizi dengan Kejadian Hiperurisemia di Wilayah Kerja Puskesmas Kampung Bali Kota Bengkulu Tahun 2020.” Poltekkes Kemenkes Bengkulu, 2020, [Online]. Available: http://repository.poltekkesbengkulu.ac.id/id/eprint/509%0A.

G. A. Sabrawi, “Hubungan Dukungan Keluarga Dengan Kepatuhan Diet Rendah Purin Pada Penderita Gout Arthritis Di Wilayah Kerja Puskesmas Arut Selatan Kabupaten Kotawaringin Barat.” Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Borneo Cendekia Medika Pangkalan Bun, 2022, [Online]. Available: http://repository.stikesbcm.ac.id/id/eprint/245/.

C. C. Hong, M. C. Chan, T. Wu, M. Toh, Y. J. Tay, and J. H. Tan, “Does concomitant gout in septic arthritis affect surgical outcomes?,” Injury, vol. 54, no. 2, pp. 409–415, Feb. 2023, doi: 10.1016/j.injury.2022.10.028.

L. N. Helget and T. R. Mikuls, “Environmental Triggers of Hyperuricemia and Gout,” Rheum. Dis. Clin. North Am., vol. 48, no. 4, pp. 891–906, Nov. 2022, doi: 10.1016/j.rdc.2022.06.009

Published
2023-06-01
How to Cite
RJ, I., Pailan, E., & Baharuddin, B. (2023). Risk Factor Analysis of Gout Arthritis. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(1), 157-162. https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i1.919

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.