Energy and Protein Consumption Levels with Toddler Nutritional Status

Dieni Septiawati, Yaktiworo Indriani, Reni Zuraida

  • Dieni Septiawati Universitas Lampung
  • Yaktoworo Indriani Universitas Lampung
  • Reni Zuraida Universitas Lampung
Keywords: Energy consumption, protein consumption, nutritional status, toddler

Abstract

Introduction: Lack of protein-energy or malnutrition is one of the nutritional disorders in the world and Indonesia. Purpose: The purpose was to determine the relationship between the level of energy and protein consumption with the nutritional status of children under five. Method: This research used is observational analytic with a cross-sectional approach. The research was conducted in December 2020. The sampling technique used a total sampling of 81 toddlers. Data collection tools using questionnaires and observation sheets. Data analysis used the Spearman Rank correlation test. Result: Most toddlers have energy and protein consumption in good category and nutritional status is normal. Conclusion: There is a relationship between energy and protein consumption with the nutritional status of children under five. The community can pay more attention to the food consumed by toddlers so that it can improve the health status of children.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dieni Septiawati, Universitas Lampung

Program Studi Magister Kesehatan, Fakultas Kedoteran,

Yaktoworo Indriani, Universitas Lampung

Program Studi Magister Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kedokteran

Reni Zuraida, Universitas Lampung

Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian

References

Agustina, R., Mandala, Z., & Liyola, R. (2020). Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada Kadar Ferritin dengan Status Gizi Pasien Thalassemia β Mayor Anak di RSAM Bandar Lampung Pendahuluan. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 11(1), 219–224. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.252

Arisandi, R. (2019). Faktor yang mempengaruhi kejadian picky eater pada anak. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), 238–241. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.158

Auliya, C., Woro, O., & Budiono, I. (2015). Profil Status Gizi Balita Ditinjau Dari Topografi Wilayah Tempat Tinggal (Studi Di Wilayah Pantai Dan Wilayah Punggung Bukit Kabupaten Jepara). Unnes Journal of Public Health., 4(2), 108–116. https://doi.org/10.15294/ujph.v4i2.5739

Faridi, A., & Sagita, R. (2016). Hubungan Pengeluaran, Skor Pola Pangan Harapan (PPH) Keluarga, dan Tingkat Konsumsi Energi-Protein dengan Status Gizi Balita Usia 2-5 tahun. Jurnal Universitas Muhammadiyah Hamka, 1(1), 11–21.

Fauzan, M. A., Nurmalasari, Y., & Anggunan, A. (2021). Hubungan Status Gizi dengan Prestasi Belajar. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(1), 105–111. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i1.517

Hadisuyitno, B. R. (2017). Pengaruh Pemakaian Buku Saku Gizi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Ibu Balita Dan Konsumsi Energi Dan Protein Balita. Jurnal Ilmiah Vidya, 26(2), 60–66.

Handayani, R. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Pada Anak Balita. Jurnal Endurance, 2(2), 217. https://doi.org/10.22216/jen.v2i2.1742

Hanum, F., Khomsan, A., & Masyarakat, D. G. (2014). Hubungan Asupan Gizi Dan Tinggi Badan Ibu Dengan Status Gizi Anak Balita. Jurnal Gizi Dan Pangan, 9(1), 1–6. https://doi.org/10.25182/jgp.2014.9.1.%p

Hasrul, H., Hamzah, H., & Hafid, A. (2020). Pengaruh Pola Asuh Terhadap Status Gizi Anak. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(2), 792–797. https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i2.403

Lutviana, E., & Budiono, I. (2010). Prevalensi Dan Determinan Kejadian Gizi Kurang Pada Balita (Studi Kasus Pada Keluarga Nelayan Di Desa Bajomulyo Kecamatan Juwana Kabupaten Pati). Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(2), 138–144.https://doi.org/10.15294/kemas.v5i2.1872

Mashiro, L. T. (2014). Hubungan Karakteristik Ibu Dengan Status Gizi Balita Di Desa Sumur Bandung Kecamatan Cikulur Kabupaten Lebak Tahun 2013 Husnul Khotimah & Kadar Kuswandi. Jurnal Obstretika Scientia, 2(1), 146–162.

Maulidah, W. B., Rohmawati, N., & Sulistiyani, S. (2019). Faktor yang berhubungan dengan kejadian stunting pada balita di Desa Panduman Kecamatan Jelbuk Kabupaten Jember. Ilmu Gizi Indonesia, 2(2), 89. https://doi.org/10.35842/ilgi.v2i2.87

Prastiwi, M. H. (2019). Pertumbuhan Dan Perkembangan Anak Usia 3-6 Tahun. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), 242–249. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.162

Pratiwi, G. (2018). The Effect Of “Status Gizi Balita” Android Applicattion On mother’s knowledge In Nutritional Status Monitoring of Ages 12-24 Months ". Jkakj, 2(1), 8–14.

Putri, W. W., Sakung, J., & Suleiman, R. (2017). Hubungan Tingkat Konsumsi Energi Dan Protein Dengan Status Gizi Anak Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Talise Kecamatan Mantikulore Kota Palu. PROMOTIF: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(2), 103. https://doi.org/10.31934/promotif.v6i2.15

Rahim, F. K. (2014). Faktor Risiko Underweight Balita Umur 7-59 Bulan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 9(2), 115–121. https://doi.org/10.15294/kemas.v9i2.2838

Rahmadhita, K. (2020). Permasalahan Stunting dan Pencegahannya. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 11(1), 225–229. https://doi.org/10.35816/jiskh.v11i1.253

Rilyani, R., Wandini, R., Lestari, W. D., Studi, P., Keperawatan, I., Malahayati, U., & Lampung, B. (2021). Pendahuluan. 10, 1–6.

Sambo, M., Ciuantasari, F., Maria, G., Tinggi, S., Kesehatan, I., Makssar, S. M., & Info, A. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Status Gizi Pada Anak Usia Prasekolah Correlation between Dietary Habits and Nutritional Status of Preschool Childern. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 11(1), 423–429. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.316

Sarlis, N., & Ivanna, C. N. (2018). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Balita Di Puskesmas Sidomulyo Pekanbaru Tahun 2016. Jurnal Endurance, 3(1), 146. https://doi.org/10.22216/jen.v3i1.2074

Sulistyorini, E., & Rahayu, T. (2010). Hubungan Pekerjaan Ibu Balita terhadap Status Gizi Balita di Posyandu Prima Sejahtera Desa Pandean Kecamatan Ngemplak Kabupaten Boyolali. Jurnal Kebidanan Indonesia, 1(2), 1–17. https://jurnal.stikesmus.ac.id/index.php/JKebIn/article/view/6

Published
2021-12-31
How to Cite
Septiawati, D., Indriani, Y., & Zuraida, R. (2021). Energy and Protein Consumption Levels with Toddler Nutritional Status. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), 598-604. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.660
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.