Determinant Factors Affecting Adolescent Nutritional Status

Detrina Friskadian Uramako

  • Detrina Friskadian Uramako Stikes Husada Mandiri Poso
Keywords: Knowledge, Dietary habit, Nutritional status

Abstract

Introduction: The youth group as a determinant of the quality of human resources, carries the baton in continuing the nation's development so that adolescents need to get attention in terms of health and nutrition. The purpose of analyzing the determinant factors that affect the nutritional status of adolescents. Method; This research uses quantitative. Data collection techniques through the distribution of questionnaires as an instrument of probability sampling technique. Univariate, bivariate, and multiple linear regression analysis. Results; show the factors that most influence the nutritional status of adolescent knowledge with a B value of 0.558. Conclusion; that there is a significant influence between knowledge of nutrition, diet, food ingredients, and family support on nutritional status.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Detrina Friskadian Uramako, Stikes Husada Mandiri Poso

Departemen Keperawatan

References

Ardina, R. (2016). Dukungan Sosial dan Status Gizi Remaja Social Support and Nutrition Status Adolecent. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 5(10).

Aziz, M. A. (2019). Peran Orang Tua Dalam Membina Keagamaan Bagi Anak Jalanan (Studi Kasus Anak Jalanan Di Desa Kerjo Kecamatan Kerjo Kabupaten Karanganyar) 2019. IAIN SALATIGA.

Cakrawati, D., & Mustika, N. H. (2019). Bahan Pangan, Gizi, dan Kesehatan.

Erpridawati, D. D. (2012). Hubungan pengetahuan tentang gizi dengan status gizi siswa smp di kecamatan kerjo kabupaten karanganyar. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Fauzan, M., Nurmalasari, Y., & Anggunan, A. (2021). Nutritional Status with Learning Achievement. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(1 SE-Articles). https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i1.517

Fuadah, L. L., & Arisman, A. (2010). Accounting and Financial Statements for Small Medium Enterprises in Indonesia Theoritical and Practices Perspectives.

Hasrul, H., Hamzah, H., & Hafid, A. (2020). Influence of Foster Pattern About the Status of Child Nutrition. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 9(2 SE-Articles). https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i2.403

Ismah, Z. (2017). Hubungan Status Gizi Dan Dukungan Keluarga Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Wilayah Kerja Sukmajaya Depok Tahun 2017. Universitas Pembangunan Nasional Veteran Jakarta.

Khairiyah, E. L. (2016). Pola Makan Mahasiswa Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan (FKIK) UIN Syarif Hidayatullah Jakarta Tahun 2016. FKIK UIN Jakarta.

Mariza, Y. Y., & Kusumastuti, A. C. (2013). Hubungan antara kebiasaan sarapan dan kebiasaan jajan dengan status gizi anak sekolah dasar di Kecamatan Pedurungan Kota Semarang. Journal of Nutrition College, 2(1), 207–213.

Masrikhiyah, R., & Octora, M. I. (2020). Pengaruh Kebiasaan Sarapan Dan Status Gizi Remaja Terhadap Prestasi Belajar. Jurnal Ilmiah Gizi dan Kesehatan (JIGK), 2(01), 23–27.

Masthalina, H. (2015). Pola Konsumsi (faktor inhibitor dan enhancer fe) terhadap Status Anemia Remaja Putri. KEMAS: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 11(1), 80–86.

Musyayyib, R., Hartono, R., & Pakhri, A. (2018). Pengetahuan dan Pola Makan dengan Status Gizi Remaja di Pondok Pesantren Nahdlatul Ulum Soreang Maros. Media Kesehatan Politeknik Kesehatan Makassar, 12(2), 29–38.

Noviyanti, R. D., & Marfuah, D. (2017). Hubungan pengetahuan Gizi, Aktivitas fisik, dan pola makan terhadap status gizi remaja di kelurahan purwosari Laweyan Surakarta. URECOL, 421–426.

Pujiati, A., & Rahmalia, S. (2016). Hubungan antara Perilaku Makan dengan Status Gizi pada Remaja Putri. Jurnal Online Mahasiswa Program Studi Ilmu Keperawatan Universitas Riau, 2(2), 1345–1352.

Rachmayani, S. A., Kuswari, M., & Melani, V. (2018). Hubungan Asupan Zat Gizi dan Status Gizi Remaja Putri di SMK Ciawi Bogor. Indonesian Journal of Human Nutrition, 5(2), 125–130.

Sambo, M., Ciuantasari, F., & Maria, G. (2020). Hubungan Pola Makan Dengan Status Gizi Pada Anak Usia Prasekolah. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 11(1), 423–429.

Savitry, N. S. D., Arifin, S., & Asnawati, A. (2017). Hubungan dukungan keluarga dengan niat konsumsi tablet tambah darah pada remaja puteri. Berkala Kedokteran, 13(1), 113–118.

Suprapto, S. (2017). Tingkat Pengetahuan Ibu Hamil Tentang Kebutuhan Gizi Ibu Hamil Selama Kehamilan Di Wilayah Kerja Puskesmas Batua Kota Makassar. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 5(2), 698.

Wahyuningsih, R., Candri, N. P. A., & Faridha, S. N. A. (2018). Pengaruh Edukasi Gizi (Diet Rest) Dan Senam Kreasi Unsur Sasak (Tari Rudat) Terhadap Perubahan Berat Badan, Imt, Dan Profil Lipid Pada Mahasiswa Kelebihan Berat Badan Di Jurusan Gizi Politeknik Kesehatan Mataram. J Kesehat Prima, 12(2), 124–133.

Published
2021-12-31
How to Cite
Uramako, D. (2021). Determinant Factors Affecting Adolescent Nutritional Status. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 10(2), 560-567. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.651

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.